Wat is het verschil tussen een advocaat en een jurist?

Jurist-of-Advocaat-Meesterwerk-voor-OndernemersHet is voor mensen soms moeilijk te bepalen of zij een  advocaat nodig hebben of beter een jurist kunnen inschakelen.  Een jurist hanteert veelal een lager uurtarief dan een advocaat en het is voor mensen soms moeilijk te bepalen wat ze nodig hebben en waar ze goed aan doen. Uiteindelijk wil niemand teveel betalen, maar iedereen wil wel de juiste juridische ondersteuning krijgen.

In de regel is iedere advocaat jurist, maar niet iedere jurist advocaat. Beiden hebben de studie rechten aan een universiteit gestudeerd en hebben de mr-titel. Wanneer de rechtenstudie is voltooid, mag iemand werkzaam zijn als jurist.  Degene die de titel advocaat wil dragen, moet na de rechtenstudie nog een driejarige parttime opleiding volgen, waarbij een stageperiode wordt doorlopen onder leiding van een ervaren advocaat.

Juristen zijn niet wettelijk verplicht tot jaarlijkse bijscholing en cursussen. Wanneer een jurist is aangesloten bij een beroepsorganisatie, kan er vanuit de belangenorganisatie wel de verplichting worden opgelegd tot een aantal jaarlijkse juridische cursussen. Advocaten zijn verplicht lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. Dit is een beroepsvereniging, die erop toeziet dat advocaten werken volgens de beroepsregels en zich daaraan houden. Daarnaast zijn advocaten verplicht zich jaarlijks te laten bijscholen. Advocaten hebben dus een langere opleiding met gegarandeerde praktijkervaring, iets wat bij juristen niet gegarandeerd is. Dat wil overigens niet zeggen dat uw zaak in minder goede handen is bij een jurist dan bij een advocaat. Het is alleen een punt, dat u mee kunt nemen in de afweging.

In sommige gevallen kunt u zelf bepalen of u liever een jurist of een advocaat inschakelt. Zowel juristen als advocaten mogen een zaak voeren bij de kantonrechter. Wanneer een zaak verloopt via het Gerechtshof (hoger beroep) of Hoge Raad (cassatie), dan bent u verplicht een advocaat in te schakelen. Een jurist mag deze zaken niet voeren.

Meesterwerk voor Ondernemers werkt samen met gespecialiseerde, ervaren advocaten die een traject van A tot Z kunnen overzien en u in elk stadium van een zaak kunnen  begeleiden. Ondernemers moeten zich kunnen focussen op de zaken waar zij het beste in zijn: ondernemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s