Checklist “Een bedrijf starten”

checklist-Meesterwerk-Voor-Ondernemers-Juridische-Ondersteuning-OndernemersBij het starten van een bedrijf worden een aantal stappen doorlopen. Naast dat alles op juridisch vlak in orde dient te zijn, is het aan te raden om goed voorbereid te werk te gaan. Deze checklist benoemt de belangrijkste zaken bij het starten van een eigen bedrijf.

De eerste stappen

 • Doe een ondernemerschapstest. (Er zijn verscheidende  testen te vinden op internet die u kunt doen om te testen of u geschikt bent voor het ondernemerschap. Daarbij wordt meestal ook aangegeven wat uw persoonlijke kansen en bedreigingen zijn.)
 • Bepaal hoe u wilt starten. (Starten naast een vaste baan, als freelancer, als zzp’er, door een bestaand bedrijf te kopen of wellicht als franchise.)
 • Schrijf een ondernemingsplan. (Hiermee brengt u uw plannen in kaart en u kunt dit ondernemingsplan gebruiken bij het aanvragen van een krediet bij de bank.)
 • Ga naar bijeenkomsten voor starters om meer informatie te verkrijgen en nieuwe inzichten op te doen. (Bijvoorbeeld bijeenkomsten georganiseerd door de KVK, de Belastingdienst en banken.)

Doe marktonderzoek 

 • Doe een brancheonderzoek: ga na hoe het staat met de branche waaronder uw bedrijf valt. (welke ontwikkelingen zijn er gaande, wat zijn de algemene cijfers (CBS), wat is de gemiddelde omzet, etc.)
 • Doe een omgevingsanalyse: hiermee heeft u te maken wanneer u uw bedrijf in een pand wilt vestigen. Bij een omgevingsanalyse brengt u verscheidende omgevingsfactoren in kaart. (welke wetten en regels gelden er en wat wordt in het bestemmingsplan van de gemeente geformuleerd, hoe staat het met de economische situatie, zijn er belangrijke politieke ontwikkelingen gaande, hoe zit het met bouwplannen in het gebied waar uw pand gevestigd is/dat uw op het oog heeft,  hoe is de bevolking in de buurt samengesteld. En zeker voor de detailhandel is het van belang om te kijken naar de koopkracht van de regio.)
 • Doe een concurrentieanalyse: breng uw concurrenten in kaart en  onderzoek hoe zij zich positioneren. (Welke doelgroep spreken zij aan, welke prijzen hanteren ze, welke producten/diensten bieden ze aan, hoe promoten ze het bedrijf/product/dienst, waar zitten ze gevestigd.)
 • Doe een klantenanalyse: analyseer uw toekomstige klanten en breng hun koopgedrag zo duidelijk mogelijk in kaart. (Welke personen/bedrijven nemen uw producten af, op welke frequentie (wekelijks, maandelijks, jaarlijks) nemen ze uw producten af, met welke motieven worden uw producten aangeschaft, zijn uw producten luxe producten of vallen ze onder levensonderhoud, etc.)

Regel de financiën 

 • Maak een financieel plan met alles wat uw op financieel gebied nodig heeft om uw bedrijf te kunnen starten. (Een financieel plan bevat onder andere een investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting, liquiditeitsbegroting en begroting privé-uitgaven.)
 • Onderzoek welke financieringsvorm bij u past en ga na of u in aanmerking komt voor deze gewenste financiering.

Voorafgaand op het inschrijven van uw bedrijf

 • Bepaal de uiteindelijk bedrijfsnaam (Deze moet uw opgeven wanneer u uw bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel.)
 • Kies de rechtsvorm die bij u en uw bedrijf past (Een eenmanszaak, een vennootschap onder firma (vof), een commanditaire vennootschap (cv), een besloten vennootschap (bv), een  naamloze vennootschap (nv), een stichting of een vereniging.)
 • Zet de bedrijfsadministratie op (onderzoek aan welke eisen uw bedrijfsadministratie moet voldoen, wat alle verplichtingen inhouden en wat wel/niet moet en hoe het zit met de belasting.)
 • Stel algemene voorwaarden op voor uw bedrijf. (Door goede algemene voorwaarden op te stellen is het direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klant hebben.)
 • Onderzoek welke bedrijfsverzekeringen u nodig heeft. (Ga na welke verzekeringen verplicht zijn en welke worden aangeraden en welke bedrijfsrisico’s u kunt verzekeren.)
 • Controleer of uw bedrijf aan alle eisen voldoet. (In sommige gevallen moet u als ondernemer aan bepaalde beroepseisen voldoen. Ook voor de bedrijfsruimte kunnen specifieke eisen gelden en daarbij kunt u ook te maken hebben met veiligheids- & milieueisen. En of alles wat u met uw bedrijf van plan bent, mag binnen de bestemmingsplannen. Zo komt u niet voor ongewenste verrassingen te staan.)

Bedrijf inschrijven

 • Schrijf uw bedrijf in bij de Kamer van Koophandel.
 • Meld uw bedrijf aan bij de Belastingdienst.

Gefeliciteerd, u bent nu officieel ondernemer! Vanaf nu wordt het een taak om klanten te vinden en opdrachten binnen te halen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s