Prinsjesdag 2015

De belangrijkste veranderingen voor ondernemers op een rijPrinsjesdag-veranderingen-ondernemers-wetswijzigingen-2015

De voorgaande jaren was de toespraak op Prinsjesdag niet veel anders dan; bezuinigen. Dit jaar komt het kabinet met beter nieuws. Een lastenverlichting van 5 miljard euro in totaal. Ook voor ondernemers veranderen een aantal zaken, hieronder de belangrijkste veranderingen.

Geen BTW-verhoging en de zelfstandigenaftrek blijft
Ondernemers vreesden ervoor, een verhoging van de BTW en het verdwijnen van de zelfstandigenaftrek. De afgelopen maanden is de zelfstandigenaftrek onder de loep genomen en er was een kans dat deze volledig zou verdwijnen. Op Prinsjesdag heeft het kabinet een uitspraak gedaan: de BTW wordt niet verhoogd en de zelfstandigenaftrek blijft bestaan..

Lagere inkomstenbelasting
De inkomstenbelasting in de tweede en derde schijf wordt met 1,85% verlaagd naar 40,15%. De derde schijf wordt verlengd met € 8.548,-  waardoor de vierde schijf in de IB vanaf 2016 begint bij € 66.421,-.

Autobelastingen
De autobelasting is veranderd en dit zal ingaan vanaf 2016. De Zaak heeft rekenvoorbeelden met deze nieuwe tarieven.

Lage Inkomens Voordeel
Het wordt voor ondernemers aantrekkelijker om mensen met een laag inkomen in dienst te houden. Vanaf 2017 kunnen ondernemers gebruik maken van een Lage Inkomens Voordeel (LIV). Deze regel wordt ingesteld om de kwetsbare arbeidsmarkt te verminderen en de kosten voor de ondernemer te verlagen.

Vriend-Piet regeling
Een nieuwe regeling die in de loop van 2016 wordt uitgewerkt. De Vriend-Piet regeling is bedoeld om investeren fiscaal aantrekkelijker te maken voor particuliere investeerders.

VAR
Hoogstwaarschijnlijk wordt de VAR per 1 januari 2016 vervangen voor een nieuw systeem. Dit wordt een systeem van overeenkomsten tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers.

Meer ruimte voor start-ups en innovatie
In 2016 gaat het kabinet verder met het speciale programma voor startende ondernemers, Startup Delta. Er komt een nieuwe online investeringswijzer waarbij ondernemers eenvoudig kunnen bekijken welke financieringsopties er beschikbaar zijn.

Vermindering regeldruk
De administratieve lasten van ondernemers liggen veel te hoog. De hoeveelheid papierwerk voor ondernemers moet verminderen. Ook in 2016 gaat het kabinet hiermee aan de slag. De regelvermindering zal zich onder andere uiten in het afnemen van bepaalde vergunningen.

Onderzoek en ontwikkelingsaftrek
De fiscale regels voor onderzoek en ontwikkeling, oftewel R&D, worden verbeterd. Met het samenvoegen van de twee belangrijkste fiscale regelingen, krijgen ondernemers een groter fiscaal voordeel.

Duurzame energie
De huidige regeling voor het lokaal opwekken van energie, wordt in 2016 verruimd. Dit geeft bedrijven en consumenten de mogelijkheid om op lokaal niveau een speciale energiecorporatie op te richten. Daarnaast stijgt bij deze regeling de korting op energiebelasting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s