Omgaan met de werkkostenregeling 2015

Werkkostenregeling-werkgevers-checklist-2015Vanaf 1 januari 2015 is de werkkostenregeling verplicht. In de meeste gevallen roepen wetswijzigingen veel vragen op, waarvan veel vragen pas ontstaan nadat ondernemers er in de praktijk mee te maken krijgen. In de basis houdt de werkkostenregeling in dat de 29 verschillende regels rondom de vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers worden gebundeld in één regeling.
De reden om deze regels te bundelen is om het geheel overzichtelijker te maken. Voor werkgevers zijn de administratieve lasten daardoor minder en voor de Belastingdienst is het eenvoudiger om de regels te handhaven, te controleren en bij te houden.

In de praktijk zijn er nog veel werkgevers die niet precies weten wat er voor hun is veranderd en welke actie ze moeten ondernemen. De werkkostenregeling richt zich op vergoedingen en verstrekkingen vanuit de werkgever. In principe zijn alle vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers loon en daarom belast, maar er is een vrije ruimte. De werkkostenregeling is nu vereenvoudigd, maar daarbij is de vrije ruimte gedaald.

Werkgevers mogen 1,2% van het fiscale loon onbelast besteden aan bijvoorbeeld kerstpakketten of een ‘fiets van de baas’. Vergoedingen en verstrekkingen die meer zijn dan de vrije ruimte mogelijk maakt, worden belast met een eindheffing in de loonbelasting van 80%. Er zijn uitzonderingen van vergoedingen/verstrekkingen die onbelast of gedeeltelijk belast zijn. Belastingvrije vergoedingen zijn onder andere:

 • Reiskostenvergoeding (maximaal € 0,19/km)
 • Tijdelijke verblijfkosten
 • Kosten voor werkgerelateerde kennisverrijking
 • Studiekosten
 • Verhuiskosten
 • Kosten voor verblijf in het buitenland
 • Benodigde voorzieningen op de werkplek
 • Korting op producten uit het eigen bedrijf (tot 20% economische waarde, maximaal € 500,- per jaar).

Naast belastingvrije vergoedingen zijn er ook nog vergoedingen die volgens de wet niet belastingvrij zijn, maar onder nihiwaarderingen vallen. Denk hierbij aan:

 • Inrichting van de werkplek
 • Bedrijfsfitness op de werkplek
 • Werkkleding die uitsluitend geschikt is om tijdens het werk te dragen
 • OV-kaart voor zakelijk gebruik
 • Consumpties tijdens de werktijd
 • Voordeelurenkaart voor zakelijk gebruik

Verder is er een noodzakelijkheidscriterium. Dit criterium beoordeeld of een vergoeding of verstrekking belastingvrij is. Wanneer kan worden aangetoond dat de vergoeding of verstrekking noodzakelijk is, bijvoorbeeld een laptop zodat de werknemer zijn werk kan doen, mag deze worden vrijgesteld van belasting. Daarnaast zijn er nog enkele zaken die sowieso niet onder de werkostenregeling vallen en daardoor standaard als loon worden gezien, zoals:

 • Auto van de zaak
 • Dienstwoning
 • Geldboeten
 • Vergoeding/verstrekkingen voor criminele activiteiten

Voor werkgevers is het vooral belangrijk om nu een draai te vinden in deze nieuwe wetgeving. Ga daarom op zoek naar informatie, lees wat wordt geschreven over de werkkostenregeling en welke zaken er wel en niet onder vallen. Inventariseer welke vergoedingen en verstrekkingen je toepast en bereken de vrije ruimte. Door vervolgens deze met elkaar te vergelijken weet je precies hoeveel ruimte je nog over hebt of wat er buiten de vrije ruimte valt. Bij eventuele aanpassingen is het raadzaam om te overleggen met de medewerkers, aangezien veel onkostenvergoedingen onder de secundaire arbeidsvoorwaarden vallen.

Door nu actie te ondernemen en systematisch te werk te gaan, kom je later niet voor verassingen te staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s