Komt u in aanmerking voor de innovatiebox?

Innovatiebox-Kom-u-in-aanmerking-Meesterwerk-voor-Ondernemers-Fiscale-ModuleDe innovatiebox is een fiscale regeling waarmee het voor innovatieve bedrijven mogelijk is jaarlijks een aanzienlijke belastingbesparing te realiseren. De regeling is ingevoerd om innovatief onderzoek door ondernemers te stimuleren.

Wanneer uw bv iets produceert en daarbij het product steeds verder doorontwikkeld, is de kans aanwezig dat u in aanmerking komt voor de innovatiebox. De innovatiebox houdt in dat u over de innovatieve winst van de bv 5% vennootschapsbelasting betaald in plaats van de gebruikelijke 20% tot 25%. Een belastingvoordeel die zeker de moeite waard is.

Om voor de innovatiebox in aanmerking te komen, moet u in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. U ontwikkelt de immateriële activum zelf. Immateriële activa zijn activa die dienstbaar zijn aan de onderneming, maar geen tastbare vorm hebben zoals materiele activa. In dit geval heeft het betrekking op de innovatie. De innovatie moet u dus zelf ontwikkelen. Daarbij is het belangrijk dat u daarvoor een octrooi, een S&O-verklaring of kwekersrecht heeft verkregen.
  2. Het inkomen dat u met het activum behaald, moet voor ten minste 30% het directe gevolg zijn van het octrooi of patent dat u heeft gekregen.

Een veelvoorkomend misverstand is dat de innovatiebox uitsluitend bedoelt is voor voorlopers in de hightech sector. Dat is onjuist. ‘Alledaagse’ innovaties in het reguliere bedrijfsleven kunnen ook profiteren van de innovatiebox. Voor iedere (door)ontwikkeling van techniek in producten is het de moeite waard om na te gaan of u in aanmerking komt.

Overigens werkt de innovatiebox ook met terugwerkende kracht. De innovatiebox kan worden toegepast op de afgelopen jaren, zolang de definitieve aanslagen vennotschapbelasting over die jaren nog niet vaststaat. Door de innovatiebox alsnog in de aangiften te verwerken, kan een aanzienlijk liquiteitsvoordeel worden behaald.

Wanneer u twijfelt of uw bedrijf in aanmerking komt of een andere fiscale vraag heeft, kunnen de fiscalisten bij Meesterwerk voor Ondernemers helpen. Met de Fiscale Module kunnen ondernemer altijd advies inwinnen bij ervaren fiscalisten, ook bij vragen over de innovatiebox!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s