Checklist “Wel of geen octrooi aanvragen”

Intellectueel-Eigendom-Rechtsgebied-Meesterwerk-voor-OndernemersU heeft een uitvinding of bepaald idee en u wilt deze beschermen tegen concurrentie. Een optie om dat toe doen is het aanvragen van octrooi. Een octrooi is een technisch en juridisch document dat u het recht geeft iemand anders te verbieden om uw product op de markt te brengen. Octrooien zijn bedoelt om uitvinders te beschermen en om innovatie en creativiteit in de economie te bevorderen. Om octrooi aan te kunnen vragen, moet uw uitvinding aan een aantal eisen voldoen.


Eisen waaraan een octrooiaanvraag moet voldoen
□ Het voorstel moet nieuw zijn.
Het mag nergens ter wereld gepubliceerd of getoond zijn. Dit houdt ook in dat je er zelf nog niet over mag hebben gepubliceerd.

□ Het voorstel moet inventief zijn.
Uw uitvinding mag niet voor de vakman voor de hand liggen. Zo is een kleine of voor de hand liggende variatie van een bestaand product of bestaande werkwijze niet inventief.

□ Het voorstel moet industrieel toepasbaar zijn.
Het moet om een specifiek product of een specifieke werkwijze gaan. Het moet technisch aantoonbaar zijn dat uw uitvinding gemaakt kan worden en naar behoren werkt.

Voorafgaand aan de octrooiaanvraag
□ Er zijn veel octrooiaanvragen. Het is aan te raden om vooraf onderzoek te doen naar de uniekheid van uw idee. Is het daadwerkelijk een compleet nieuw concept? U kunt hiervoor de databank van het NL Octrooicentrum raadplegen.

□ Is er markt voor uw uitvinding? Het is raadzaam om vooraf marktonderzoek te doen of er wel een relevante doelgroep is voor uw product.

□ Zorg dat voordat het octrooi daadwerkelijk is toegewezen, alles omtrent uw plan geheim blijft. Er mogen geen enkele publicaties of openbare bekendmakingen zijn over het voorstel waarover u octrooi wil aanvragen. Houd dit goed in gedachten.

□ Voor welke landen wilt u het octrooi laten gelden? Bepaal wat voor u relevant is. Neem daarbij mee dat u voor ieder land extra kosten betaald. Deze kosten moeten wel worden terugverdiend met uw uitvinding.

Procedure & kosten aanvraag octrooi
Voor het aanvragen van een octrooi moet u een standaard procedure doorlopen. Daarnaast kost een octrooi geld. Zowel voor het aanvragen als voor het in stand houden van de octrooi worden kosten berekend.

□ Een octrooi aanvragen in Nederland gaat via NL Octrooicentrum. Op de website van deze instantie vindt u het aanvraagformulier, waarbij ook wordt vermeld aan welke eisen uw aanvraag moet voldoen. De taks voor het aanvragen van een octrooi bedraagt € 120,-. Doet u de aanvraag online, dan is de taks € 80,-.

□ Het belangrijkste onderdeel van de aanvraag is de beschrijving van uw idee. Dit moet zo juridisch verantwoord gebeuren om, mocht het er ooit toe komen, sterk te staan voor de rechter. U kunt de aanvraag zelf regelen, maar u kunt ook een octrooigemachtigde inschakelen. Een octrooigemachtigde is een professional op het gebied van octrooirecht. Een Nederlandse aanvraag via een octrooigemachtigde kost tussen de € 4.000,- tot € 7.000,-.

□ Sinds 2008 moet u, als u een octrooi aanvraagt, binnen dertien maanden een onderzoek naar de stand van techniek aanvragen. Dit is verplicht en uw octrooiaanvraag vervalt wanneer u dit niet doet. Het resultaat van het onderzoek ontvangt u ongeveer 9 maanden na de indieningsdatum. Op basis van de resultaten mag de octrooiaanvraag nog worden aangepast. De kosten voor dit onderzoek bedragen € 100,- (NL) of € 794,- (internationaal) euro.

□ Uw uitvinding is vastgelegd en na enige tijd ontvangt u het indieningsbewijs. (Voor de gehele procedure van het aanvragen van een octrooi moet u dus rekenen op 6-18 maanden.)

□ Om uw octrooirecht in stand te houden, moet u instandhoudingstaksen betalen. Dit zijn jaarlijks terugkerende kosten die u moet betalen vanaf het vierde octrooijaar. De kosten lopen per jaar op aan de hand van een staffel. Het octrooi is tijdsgebonden aan een maximum. Uw octrooi blijft maximaal 20 jaar geldig.

Staffel
Jaar 1: € 0,-
Jaar 2: € 0,-
Jaar 3: € 0,-
Jaar 4: € 40,-
Jaar 5 € 100,-
Jaar 6 € 160,-
Jaar 7: € 220,-
Jaar 8: € 280,-
Jaar 9: € 340,-
Jaar 10: € 400,-
Jaar 11: € 500,-
Jaar 12: € 600,-
Jaar 13: € 700,-
Jaar 14: € 800,-
Jaar 15: € 900,-
Jaar 16: € 1.000,-
Jaar 17: € 1.100,-
Jaar 18: € 1.200,-
Jaar 19: € 1.300,-
Jaar 20: € 1.400,-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s