Checklist “Controleren van identificatiedocument”

Checklist-Identificatiedocument-Meesterwerk-voor-Ondernemers-Personeel-Aannemen-2015Als werkgever is het belangrijk om er, bijvoorbeeld bij het aannemen van personeel, zeker van te zijn dat u te maken heeft met een echt identiteitsdocument. Het is daarom verstandig om een identiteitsbewijs te controleren op echtheid en geldigheid. Deze checklist geeft handvaten waarop u moet letten bij het controleren van een identiteitsdocument.

De geldigheid

  • Controleer of de geldigheidsduur van het identiteitsdocument niet is verlopen of de duur opvallend afwijkt van de geldigheidstermijnen.

Op ieder identiteitsdocument is een geldigheidsduur vermeld. Controleer bij een identiteitsdocument of de geldigheid niet verlopen is en of de geldigheidsduur niet opvallend afwijkt. Paspoorten en rijbewijzen zijn 10 jaar geldig, identiteitskaarten vijf jaar en ook een vreemdelingendocument moet om de 5 jaar worden vernieuwd. Overigens geeft een rijbewijs geen informatie over de nationaliteit of verblijfstatus van een persoon, in tegenstelling tot een identiteitskaart en paspoort. Een rijbewijs is daarom niet in alle situaties een geldig identificatiedocument, in die situaties is een paspoort of identiteitskaart noodzakelijk.

De echtheid

  • Controleer het identiteitsdocument op de zichtbare echtheidskenmerken, die hieronder worden vermeld.

Dat er vervalste identiteitsdocumenten in omloop zijn, is een feit. Het is daarom belangrijk om een identiteitsdocument te controleren op echtheid. Er zijn verscheidende zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken om vervalsing tegen te gaan. Een aantal van deze kenmerken kunt u zelf controleren:

  • Controleer of de foto op het document overeenkomt met de persoon die voor u staat.

Het BSN en de elfproef
Het Burgerservicenummer (BSN) is het persoonlijke nummer waaronder iedere rechtmatig in Nederland verblijvende persoon bij de overheid geregistreerd staat. Het BSN nummer bestaat uit een informatieloze cijfercombinatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s