Op naar 2016: wetswijzigingen voor ondernemers

2016Allereerst wenst Meesterwerk voor Ondernemers iedereen een fijne kerst en een gezond en gelukkig nieuwjaar.

De overheid blijft in beweging en ook voor ondernemers veranderen er weer een aantal zaken in het nieuwe jaar. In dit artikel worden de belangrijkste wijzigingen genoemd.

De AOW-leeftijd gaat omhoog
Langzaam maar zeker gaat de AOW-leeftijd verder omhoog. Vanaf 1 januari 2016 komen er weer drie maanden bij. Dat betekent dat werknemers in 2016 officieel van hun oude dag kunnen genieten als ze 65 jaar en 6 maanden oud zijn.

Var-verklaring wordt vervangen door modelcontract
De overheid werkt nog altijd aan een alternatief voor de Var-verklaring. Het eerdere BGL-voorstel is van tafel geveegd en het nieuwe plan moet nog worden goedgekeurd door de Kamer. Het huidige plan voor de vervanging van de Var-verklaring is een modelovereenkomst. Deze overeenkomsten moeten straks voor meer zekerheid zorgen voor opdrachtgevers en nemers over de mogelijke gevolgen van loonheffing. De bedoeling is dat deze modelovereenkomsten vanaf 1 april worden ingevoerd (met een overgangsregeling tot 1 januari 2017).

Motorrijtuigenbelasting in 2016
Hoe zuinig uw nieuwe bedrijfsauto ook is, vanaf 1 januari kunnen in de meeste gevallen alleen elektrische auto’s nog rekenen op een vrijstelling. De wijzigingen gelden alleen voor bedrijfswagens die in 2016 worden gekocht en zijn dus niet van toepassing op bestaande leasecontracten.

Gratis plastic tasjes worden verboden
Bent u werkzaam in de detailhandel? Winkeliers mogen straks geen gratis plastic tassen meer meegeven. Wanneer u toch een tasje wil meegeven,  moet u daar een zelf te bepalen vergoeding voor vragen. De richtprijs zoals die in het verbod is opgenomen ligt op 25 cent. Het verbod geldt niet op plastic tasjes die dunner zijn dan 15 micron (bijvoorbeeld ‘hemdtasjes’ voor bescherming van etenswaren.

Jaarrekening digitaal deponeren
Vanaf het boekjaar 2016 is het alleen nog mogelijk om de jaarrekeningen digitaal te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Het systeem dat u of uw boekhouder hiervoor straks zal moeten gebruik is het SBR-systeem.

Minimumloon omhoog
Het minimum loon gaat volgend jaar omhoog. Voor meer informatie, zie artikel ‘Minimumloon per 1 januari 2016’.

Regels voor bestuur en toezicht gelijkgetrokken
De regels voor bestuur en toezicht worden gelijkgetrokken. Nv’s en Bv’s werken volgens regels die in 2016 ook gaan gelden voor verenigingen en stichtingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s