Wat is het retentierecht?

Retentierecht-rechtsgebieden-Meesterwerk-voor-OndernemersWat is retentierecht?
Het retentierecht is een recht waar iedere ondernemer onder bepaalde omstandigheden gebruik van mag maken. De wet beschrijft het retentierecht als volgt: “het retentierecht is een bevoegdheid die aan de schuldeiser toekomt om de nakoming van zijn verplichting op te schorten tot afgifte van een zaak aan zijn schuldeiser, totdat zijn vordering wordt voldaan”. Eenvoudiger gezegd betekent dat dat een ondernemer het recht heeft om een goed dat hij onder zich heeft niet af te geven aan de schuldenaar zolang zijn prestatie of inspanning niet is betaald.

Wanneer kan retentierecht worden toegepast?
Het retentierecht biedt vooral een uitkomst bij situaties waarin een klant een product heeft afgegeven ter reparatie of opslag. Denk hierbij aan een auto die voor onderhoud naar de garage gaat of een computer die ter reparatie wordt afgegeven. Wanneer de kosten voor het onderhoud of de reparatie niet worden betaald, kan men zich beroepen op het retentierecht. De goederen worden achtergehouden totdat de schuldenaar de vordering voldoet.

Een belangrijk punt bij retentierecht is dat de goederen wel in handen moeten zijn van de eiser. U kunt geen retentierecht uitroepen over goederen die niet in uw bezit zijn. U moet dus zorgen dat u echt ‘de macht’ heeft over de desbetreffende goederen. Een gerepareerde computer die in goed vertrouwen alvast is meegegeven valt dus niet meer onder het retentierecht.

Eveneens is het retentierecht toepasbaar op het aanleveren van goederen. U mag op grond van het retentierecht een levering opschorten, maar er zijn wel grenzen. Het retentierecht mag niet als machtsmiddel worden gebruikt om bij voorbaat al een betaling af te dwingen. Het mag slechts worden uitgeoefend indien de schuldeiser een opeisbare vordering heeft. Denk hierbij aan een factuur waarbij het betalingstermijn is verstreken.

Alsnog geen betaling?
Wanneer u het retentierecht toepast op bijvoorbeeld een auto of computer, mag u het vasthouden tot de vordering is voldaan. Wanneer de vordering alsnog niet wordt voldaan, heeft u niet zomaar het recht om de spullen weg te gooien of te verkopen. In dat geval moet u naar de rechter stappen. Het is raadzaam om advies in te winnen bij uw incassobureau/advocaat, die kan u verder helpen en uw kansen en plichten uiteen zetten.

Retentierecht vermelden?
In uw leveringsvoorwaarden kunt u aangeven dat u gebruik maakt van recht op retentie wanneer betaling uitblijft. Het kan geen verrassing zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s