Eigendomsvoorbehoud

eigendomsvoorbehoud-meesterwerk-voor-ondernemers-juridisch-actueel-2016Het eigendomsvoorbehoud wordt door veel ondernemers gezien als een machtig wapen. Met name als een machtig wapen tegen wanbetalers.

Wat is eigendomsvoorbehoud?
Eigendomshoud betekent dat wanneer goederen worden geleverd, het eigendom niet automatisch op de ontvanger overgaat. Het eigendom gaat pas over op de ontvanger wanneer aan een aanvullende voorwaarde wordt voldaan. Zolang er niet aan die voorwaarde wordt voldaan, blijft het eigendom juridisch gezien bij de leverancier.

In welke situaties is eigendomsvoorbehoud van toepassing?
Eigendomsvoorbehoud is een machtig wapen tegen wanbetaling. Wanneer de aanvullende voorwaarde wordt opgenomen in de koopovereenkomst,  heeft de leverancier het recht om zijn spullen terug te halen. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van wanbetaling. De leverancier blijft immers eigenaar van de afgeleverde goederen.

De voorwaarden en beperkingen
Eigendomsvoorbehoud is een complexe juridische regeling. Het is een machtig wapen, maar er gelden veel voorwaarden en er zijn ook beperkingen.

Een aantal voorwaarden & beperkingen:

  • In de koopovereenkomst of Algemene Voorwaarden moet het eigendomsvoorbehoud worden vermeld.
  • De levering moet identificeerbaar zijn, bijvoorbeeld met serienummers.
  • De levering moet nog in originele staat zijn en niet al verwerkt zijn in of tot een nieuw product.
  • De regeling is niet van toepassing op dienstverlenende bedrijven. Een schoonmaakbedrijf kan geen levering terughalen bij een schoongemaakt kantoorgebouw.

Eigendomsvoorbehoud zelf toepassen
Als ondernemer, en zeker als ondernemer van tastbare producten is het eigendomsvoorbehoud een interessante juridische regeling. Toch zijn er veel voorwaarden en beperkingen en dit artikel beschrijft alleen de hoofdlijnen. Zo zijn er een tal van uitzonderingen en ingewikkelde kwesties waarbij veelal een advocaat aan te pas komt.

Klanten van Meesterwerk voor Ondernemers kunnen hun advocaat om advies vragen hoe ze deze juridische regeling het beste kunnen toepassen. Uw advocaat kan helpen met de verwerking van deze regeling in uw overeenkomsten en algemene voorwaarden. Ondernemers die zich vooraf juridisch goed indekken en hun rechten en plichten weten, komen achteraf niet voor verassingen te staan.

Voor ondernemers die geen lid zijn van Meesterwerk voor Ondernemers en ook geen eigen advocaat hebben, schakel in dit geval een advocaat in. Het is een juridisch complexe regeling die op de juiste manier moet worden toegepast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s