Een blik op planschade

Planschade-bouwen-in-weiWat is planschade?
Iedereen kan te maken krijgen met planschade. Wanneer u vanuit uw huis uitkijkt op de weilanden en daar ineens een groot flatgebouw wordt gebouwd, wordt uw prachtige uitzicht belemmerd. Daardoor kan de waarde van uw huis dalen. Planschade is vermogensschade. Het betreft waardevermindering op onroerende zaken.

Eveneens kan planschade ontstaan door wijzigingen in een bestemmingsplan. Waar u eerst vrij was om een tweede huis op uw erf te bouwen, is dit in een nieuw bestemmingsplan gewijzigd om de natuur tegemoet te komen. Er is daardoor een groot verschil ontstaan tussen het oude en het nieuwe bestemmingsplan.

Wanneer er sprake is van planschade moet een verzoek op planschadevergoeding worden ingediend bij de gemeente. Dit moet gebeuren binnen 5 jaar nadat het schadeveroorzakende plan of besluit onherroepelijk is geworden.

Wanneer is er sprake van een planschadevergoeding?
Of er sprake is van planschadevergoeding hangt af van verschillende factoren. Wanneer de ontstaande schade redelijkerwijs te voorzien was, komt u niet in aanmerking voor een vergoeding. Bijvoorbeeld wanneer dat grote flatgebouw in de weide al in het bestemmingsplan was opgenomen op het moment dat u uw huis kocht. De beoordeling van planschade gaat veelal uit van een vergelijking tussen oude en nieuwe bestemmingsplannen. Bij het kopen van een huis is het dan ook raadzaam om bij de gemeente het bestemmingsplan op te vragen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Planschade veroorzaken
Naast dat u gedupeerde kunt worden van planschade, kunt u ook planschade veroorzaken. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is het doorvoeren van een verbouwing die afwijkend is met het bestemmingsplan van de gemeente. In principe moet u de veroorzaakte planschade vergoeden. En zo zijn er meerdere situaties waarbij u de veroorzaker van planschade kunt zijn.

Planschade advocaten
Bij het verhalen van planschade heeft u te maken met veel regels, wetten en uitzonderingen. Het is daarom raadzaam om de hulp van een advocaat in te schakelen. Die weten waarop moet worden gelet en waar de kansen liggen. Meesterwerk voor Ondernemers heeft advocaten in haar netwerk die u hierbij goed kunnen helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s