Strafrecht: overtredingen en misdrijven

Strafrecht-rechtsgebied-ondernemers-Meesterwerk-voor-Ondernemers-2015Een overtreder/verdachte kan worden veroordeeld voor een feit dat volgens de wet strafbaar is.

De Nederlandse strafwet is toepasselijk op ieder die zich in Nederland aan een strafbaar feit schuldig maakt. Het strafrecht is onder te verdelen in overtredingen en misdrijven.

Het strafrecht is opgenomen in het wetboek strafrecht. Dat bestaat uit drie boeken:

  1. Algemene bepalingen
  2. Misdrijven
  3. Overtredingen

Een overtreding is een licht strafbaar feit. Lichte strafbare feiten zijn bijvoorbeeld; rijden door rood licht, op een verboden terrein lopen, wildplassen of in een onverzekerde auto rijden.

Aangezien overtredingen lichte strafbare feiten zijn, is de kantonrechter bevoegd om deze zaken te behandelen. Bij bepaalde overtredingen is het voldoende om de boete te betalen. Wanneer de boete niet wordt betaald, bijvoorbeeld omdat u het oneens bent, dan wordt uw zaak bij de Kantonrechter neergelegd. De kantonrechter doet veelal direct uitspraak na de zitting.

Bij een zaak die wordt gevoerd bij de kantonrechter, is een advocaat niet verplicht. Toch kan de ervaring en wettelijke kennis van een advocaat wel een geruststelling zijn. Houdt u er wel rekening mee dat het uurtarief  van de advocaat uit eigen zak moet worden betaald. Er zijn slechts een aantal uitzonderingen waarbij in dit geval een financiële tegemoetkoming geldt.

Een misdrijf is over het algemeen zwaarder en ernstiger dan een overtreding. Voorbeelden van misdrijven zijn fraude, mishandeling en seksueel misbruik.

Misdrijven zijn zwaarder dan overtredingen en worden in de regel behandeld door de rechter. Wanneer een zaak wordt voorgelegd bij de rechtbank, is de bijstand van een advocaat verplicht. In dergelijke situaties doet u er ook verstandig aan om u bij te laten staan door een ervaren en gespecialiseerde advocaat. De advocaat zal het strafdossier met u bespreken en kan adviseren welke verdedigingsstrategie de beste keuze is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s